De laatste tijd is de wereld in rep en roer als het gaat om het stofje bisphenol A. Bisphenol A (BPA) is een synthetische organische verbinding, dat voornamelijk gebruikt wordt bij de productie van kunststoffen, een hard maker. Het is zelfs één van de meest geproduceerde chemicaliën ter wereld, zo twee miljoen ton per jaar. Dit stofje wordt gebruikt in uiteenlopende producten zoals kassabonnen, bouwmaterialen, verpakkingsmiddelen van voedsel, medische hulp en de laatste jaren zelfs in make-up.

bpa vrijMen kan dit stofje eenvoudig binnen krijgen in het lichaam via de mond, contact met de huid en door inademing. Het stofje kan zich makkelijk migreren naar het voedsel of in de lucht. Volgens bronnen heeft zelf 90% van de bevolking van Amerika dit stofje in zijn of haar lichaam. België, Denemarken en Zweden hebben al maatregelen genomen om de babyflessen met dit stofje te verbieden en gaan in de recente toekomst zelfs de voedingsverpakkingen verbieden die dit stofje bevatten. Het zal niet lang meer duren voordat ook de andere kunststoffen die in aanraking met de mens komen dit ook te gaan verbieden.

Dit blijkt een serieus probleem te zijn omdat er speciale maatregelen worden genomen. In RTL-Latenight (Nederlands praat programma) is hier zelfs aandacht aan besteed omdat dit de oorzaak kan zijn dat westerse mannen steeds minder vruchtbaar zijn.

We dwalen af, wat betekend dit voor Wonderboard

bpa vrijWonderboard is vervaardigd uit kunststof dat versterkt is met glasvezel en polyester. Dit is de juiste samenstelling voor hygiënische wanden en plafonds die voldoen aan alle strenge kwaliteitseisen en HACCP richtlijnen. Omdat het stofje veelvuldig voorkomt in bouwmaterialen is het van belang te weten hoe dit zit met de uit kunststof vervaardigde producten van Wonderboard.

Wij kunnen u gerust stellen betreft het stofje Bisphenol A (BPA) dat niet in het kunststof van Wonderboard is verwerkt. Hierdoor heeft het dus geen uitstoot van dit stofje en kunnen de producten op een hygiënische manier geproduceerd worden, tevens zullen de werknemers niet met dit stofje in aanraking komen. Dit sluit aan bij het keurmerk van emissie arm interieur materiaal dat Wonderboard heeft. Geen ongenodigde uitstoot van geuren of onhygiënische stoffen in de desbetreffende ruimte.

Nieuwbouw of renovatie van een productieruimte

Wonderboard hygiënische wand- en plafondbekleding wordt veelvuldig toegepast in productieruimtes waar hygiëne een (grote) rol speelt. In uiteenlopende branches wordt Wonderboard al toegepast zoals; bakkers, slagerijen, chemische industrie, cleanrooms, (groot)keukens, sanitaire ruimtes, ziekenhuizen en zuivelbedrijven.

Bezig met plannen voor een nieuwbouw of renovatie van de productieruimte? Laat u informeren op www.wonderboard.nl en bestel alvast een gratis Wonderboard pakket om het product te ervaren.

Bronnen: http://rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Wetenschappelijk/Rapporten/2016/maart/Bisphenol_A_Part_2_Recommendations_for_risk_management http://www.wecf.eu/nederland/nieuws/2012/bpa-belgie.php
https://www.oneworld.nl/wereld/bpa-knakworst-appelsap-tonijn-en-mais
https://www.rtllatenight.nl/gasten/970/marij_dinkelman_smit_majorie_van_duurse/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bisfenol_A#cite_note-11